Flutter Nedir?


    En kısa tanımıyla Google'ın ortaya çıkardığı ve geliştirmeye devam ettiği açık kaynka kodlu çoklu-platform mobil arayüz geliştirme aracıdır Flutter.

    Dart denilen bir programlama dili kullanılarak yazılmış olan Flutter, yazılan mobil uygulamanın hem android hem de ios işletim sistemleri içerisinde çalışabilir hale getirmeye yarar. Dart dilinin hiyerarşik sözdizimi sayesinde de çok güzel gözüken okunaklı kod parçalarının ortaya çıkmasına vesile olur.


Normal şartlarda, Flutter olamadan, android bir platform için uygulama geliştirmek istendiğinde iki seçenekle karşılaşılır: 

Biri Java olarak bilinen programlama dilidir. Bu dil kullanılarak yazılmış kütüphaneler kullanılarak uygulama geliştirilir. 

Diğeri ise kotlin dilidir ki bu dilde de uygulama geliştirme için yazılmış yardımcı kütüphaneler mevcuttur ve o kütüphaneler aracılığıyla kodlama yapılır.

    Ios'a bir uygulama yazılacaksa Apple'ın sağlamış olduğu Swift adındaki programlama dili kullanılır. Başka hiç bir dille yapılamaz. Swift Apple tarafından geliştirildiği ve sadece Ios uygulamalar yazmak amacıyla yazıldığı için dilin dinamikleri uygulama yazmaya uygun ve güvenliği en üst seviyeye çıkartacak şekilde ayarlanmıştır.

 

    Ancak Görüldüğü üzere aynı uygulama hem ios'a hem de android'e çıkarılmak istiyorsa en az iki dil kullanılarak aynı işi yapan kod parçaları tekrar tekrar yazılmalıdır. İşte Flutter burada devreye girmektedir. 

    Flutter; kendi sağladığı arayüz kod parçalarıyla (sınıflar ve fonksiyonlar) bir yandan oturaklı bir kod yazım süreci sağlar diğer yandan da yazılan o Dart kodlarını Java ve Swift'e otomatik olarak dönüştürür ve iki uygulamayı aynı anda ortaya çıkarmış olur. Flutter'ı güçlü kılan özelliği budur.

    Hal böyle olunca geliştiricilerinin yanında Flutter destekleyicileri, katkı sağlayıcıları, sponsorları ve eklenti geliştiricileri de hızla çoğalmış, açık kaynak kodlu olarak genel ihtiyaçları karşılayan kütüphaneler oluşturulmaya başlanmış ve devasa bir Flutter topluluğu ortaya çıkmıştır. 

    Flutter topluluğunun paylaşımlar yaptığı ve gelişmeleri kaydettiği web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlarda daha fazlasını öğrenmek istediğini belirten birileri olduğu taktirde Flutter'ın nasıl kullanıldığını anlatan ve gerçek dünya problemleriyle örnekler veren yeni yazılar paylaşmaya başlamayı düşünüyorum. Üzerinde biraz vakit harcanınca yapılabiliyor sonuçta.

 

Faydasını görmenizi umduğum bir yazı daha bitti. Hayatta başarılar diliyorum.

Yorumlar

Popüler Yayınlar